Kontakt lens materyallerindeki ve üretim teknolojilerindeki gelişmeler, kontakt lensleri hem fiyat hem de parametreler anlamında giderek daha ulaşılabilir kılmaktadır. Kontakt lens kullanıcısı sayısı arttıkça uygun olmayan lenslerden kaynaklanan sorunlar da çığ gibi büyümektedir. Kontakt lensler birer tıbbi cihazdır ve ülkemiz yasalarına göre tıbbi cihazların yalnızca hekim önerisiyle kullanılması gereklidir.
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar. Kontakt lens reçetesinde gölük reçetesinde yer alan mercek numaralarına ek olarak, lensin çapı, eğrilik yarıçapı, materyali ve kullanım şeması yer alır. Bu özellikler içinde en önemlisi materyaldir. Kontakt lens kullanan hastalar göz hekiminin farklı bir önerisi olmadıkça yılda bir kez hekim tarafından lens kullanımına bağlı oluşabilecek problemler açısından değerlendirilmelidir.
Göz hekimi bir hastanın hangi kontakt lensi kullanacağına karar verirken hem hastaya ait faktörleri hem de lense ait özellikleri birleştirerek uygun bir lens önerir. Göz yüzeyinin yapısı hastanın kontakt lens kullanıp kullanamayacağı ve hangi lensi kullanabileceği konusunda belirleyici faktörlerden ilkidir. Bu başlıkta kornea şekli, eğrilik yarıçapı, kornea periferindeki damarlanma durumu ile göz yüzeyini ve kapakların iç yüzünü örten zarın(konjonktiva) yapısı ve içerdiği damar miktarı değerlendirilir. İkinci faktör gözyaşı fonksiyonlarıdır; gözyaşı salgısı miktarı, yoğunluğu, gözyaşı katmanlarının yayılım özellikleri değerlendirilir. Üçüncü önemli faktör kapak yapısı ve göz kırpma sıklığıdır. Yetersiz kırpma sıklığı tek başına başarısız kontakt lens kullanımı nedeni olabilir. Hastanın yaşadığı ve çalıştığı fiziksel koşullar, günlük aktivitelerinin çeşitliliği, seyahat sıklığı, kullandığı ilaçlar da sorulup değerlendirildikten sonra uygun kontakt lens seçimi yapılır. Kontakt lenslerin çap, eğrilik yarıçapı, materyal özellikleri(su içeriği, kaplama özellikleri vb),ıslanma açısı, kalınlığı, kenar yapısı gibi pek çok özelliği hastaya ait özelliklerle birleştirilerek hasta için uygun bir lens belirlenir. Tahmin edilebileceği gibi, göze, bu gözü taşıyan insana ve kontakt lense ait bu kadar çok değişkenin varlığında hastaların aynı lensi kullanabilmeleri mümkün değildir.
Kontakt lens kullanabilmek için ilk ve olmazsa olmaz şart motivasyondur. Hastanın kendisi motive değilse lens kullanmaya başlamak yanlıştır. İyi motive bir hastada, özenli bir değerlendirme ve uygulama ile hemen daima kontakt lens kullanımı sağlanabilir. Özel materyaller, kişiye özel üretilebilen lensler, kullanım konforunu artıran bakım solüsyonları ve önerilen kullanım şemasına uyumlu hasta başarısızlık oranını çok düşürür. Çok kuru gözler ve çok olumsuz çevresel koşulların bile üstesinden gelinebilir. Ciddi hijyenik sorunlar, kornea enfeksiyonları, ağır skatrisiyel konjonktiva hastalıkları gibi ekstrem durumlar lens kullanımına son vermeyi gerektirebilir.