Astigmatizma noktasızlık demektir. Işık demeti astigmatik bir gözün retinasında tek bir noktada odak oluşturamaz; birbirinden ayrı iki çizgide birleşir. Kırma kusuru olan hastaların yarıya yakınında astigmat vardır. Bulunduğu aksa göre değişmekle birlikte, kabaca 0.50 dioptrinin altındaki astigmatlar sferik camlarla yeterli görmeye sahip olabilirler. Yatay akstaki astigmatlar(kurala uygun astigmatizma),dikey akstakilerden daha kolay tolere edilirler. Oblik astigmatlar ise çok küçük numaralarda bile görmeyi olumsuz etkilerler.
Dik açıları dar ya da geniş görmek, ekranların bir ya da iki köşesini uzamış görmek, yerde aslında orada olmayan çukur ve yükseltiler görmek en sık astigmat belirtileridir. Astigmatizma görme bulanıklığı dışında, baş ağrısı, gözlerde yorgunluk, ışığa karşı hassasiyet ve gözleri kısarak bakma gibi şikayetlere de yol açabilir.
Astigmatizma miyopi veya hipermetropiye eşlik edebilir; bu duruma kompose myop astigmatizma ve kompose hipermetrop astigmatizma adı verilir. Bazı hastalarda ise göz bir aksta myop diğer aksta hipermetroptur. Bu durum miks astigmatizma olarak adlandırılır.
Astigmatizmayı düzelten silindirik mercekler birbirine dik iki aksın yalnız birinde ışığı kırarlar, diğerinde olduğu gibi geçirirler. Astigmatizma hangi aksta ise merceğin o aksa yerleştirilmesi ve o aksta sabit kalması gerekmektedir. Astigmatik akslar 1 ile 180 derece arasında işaretlenirler; hem gözlük hem de kontakt lens reçetelerinde bu şekilde belirtilirler.