Gözyaşı filmi olarak adlandırılan 4 ila 5 mikron kalınlıktaki gözyaşı tabakası gözümüzün yüzeyini örterek onu ıslak tutan tabakadır. Kendi içinde üç katmandan oluşur. Musin, sıvı ve yağ tabakaları düzgün sıralandıkları ve uygun hacimlerde oldukları zaman gözyaşı fonksiyonlarının normal olduğundan bahsedilebilir. Bu nedenle gözyaşı tabakasını basit bir sıvı olarak düşünmek haksızlık olur.
Göz yüzeyini örten gözyaşı tabakasının en önemli görevi canlı bir doku olan, bu yüzden de yüzeyi pek çok düzensizlikler barındıran korneayı kaplayarak düzgün ve mükemmel bir optik ortam hale getirmesidir. Çünkü kornea, göz bütünlüğünü sağlayan bir doku olmanın yanı sıra, aynı zamanda kompleks bir mercekler sistemi olan gözün ilk ve en güçlü kırıcı ortamıdır. İkinci görevi içinde bulunan immün globulinler ve antimikrobial maddeler ile göz yüzeyini enfeksiyonlardan korumaktır. Üçüncü görev, sürekli akım halinde olarak göz yüzeyini mekanik olarak temiz tutmaktır. Kırpma esnasında kapakların göz yüzeyi üzerinde rahatça kaymasını sağlamak da gözyaşının görevleri arasındadır. Sadece kapaklar arasındaki bölgede bulunan yağ katmanı ise son derece değerli bir sıvı olan gözyaşının gereksiz yere buharlaşmasını engeller.
Gözyaşı filmi kompleks bir yapıdır ve bozukluklarında gözlerde kızarma, batma, bulanık görme, baş ağrısı, sık göz kırpma ihtiyacı, gözlerde yorgunluk hissi ve sulanma gibi pek çok yakınma ortaya çıkabilir. Gözyaşı azlığı bu filmin 3 katmanından biri ya da birden fazlasını ilgilendiren bir yetersizlik durumudur. Ama yalnız gözyaşı salgısının azlığı değil, bir sebeple buharlaşmanın fazla olması, göz kırpmanın sağlıklı olmaması(seyrek ya da inkomplet kırpma),gözyaşı filmi tabakaları arasındaki dengenin bozulması, hatta bir tabakanın olması gerekenden kalın olması da bu yakınmalara yol açar. Dolayısıyla yalnız bu yakınmaların varlığına bakılarak "gözyaşı azlığı"ndan söz edilemez. Muayene bulguları ile birlikte eşlik eden sistemik problemler ve çalışma koşullarının da bilinmesiyle gözyaşındaki problemin ne olduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. Bazı durumlarda kesin tanı için bir takım gözyaşı fonksiyon testlerinin de yapılması gerekir.