Glokomun en sık görülen tipi olan primer açık açılı glokomda lazerle tedavi, hastanın günlük aktivitesini etkilemeyecek, yan etkisi olmayan, ilaçların tersine kronik hastalık psikolojisi yaratmayan, ama buna rağmen göz içi basıncını güvenli biçimde düşüren bir yöntem arayışının sonucudur.
Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok laser tipi vardır. Myopi tedavisinde kullanılan lazerle şeker hastalarının tedavisinde kullanılan lazer aynı değildir. Benzer şekilde katarakt ameliyatlarında, katarakt ameliyatından sonraki arka kapsül kesafetinin giderilmesinde, prematur bebeklerin retina tedavisinde, akut açı kapanmasında kullanılan lazerler de farklı farklıdır. Lazerle glokom tedavisi Selektif Laser Trabeküloplasti(SLT) yöntemi ile yapılır. Bu tedavide kullanılan laser 2001 yılında FDA onayı alınmış ve 2005 ten sonra tüm dünyada yaygınlaşmış 532 nm dalga boylu Q-swiched FD Nd:YAG lazerdir. Selektif Lazer Trabeküloplastinin 2000 yılına kadar kullanılan Argon lazer tedavisine(ALT) en büyük üstünlüğü, ön kamara açısında hiç bir hasara yol açmaması ve bu yüzden de tekrarlara izin vermesidir. Poliklinik ortamında, dakikalar içinde yapılan bir işlemdir.
Glokomun lazerle tedavisi, glokoma yol açan mekanizmada drenaj sistemindeki tıkanıklığın giderilmesi gibi geçici bir düzelme sağlar. Ama tıkanıklığa yol açan yapısal bozukluklar devam ettiği için, lazerin de etkisi geçicidir. 5 yıl sonunda hastaların %40-50 sinde yeniden lazer yapılması gerekir; bu süre içinde de takipler devam etmelidir. Lazer hastaları her gün ilaç kullanmaktan ve ilaç yan etkilerinden kurtarır, ama takiplerden kurtarmaz!